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HOUSE SB 787

RESEARCH Carona

ORGANIZATION bill analysis 5/27/2003 (Branch)

SUBJECT: Extending deadlines for doctors to pass medical exams 

COMMITTEE: Public Health — favorable, with amendment

VOTE: 7 ayes — Capelo, Laubenberg, Coleman, Dawson, McReynolds, Naishtat,

Zedler

1 nay — Truitt

1 absent — Taylor

SENATE VOTE: On final passage, May 12 — 31-0

WITNESSES: (On House companion bill, HB 2495:)

For — None

Against — None

On — Jaime Garanflo, Texas State Board of Medical Examiners

BACKGROUND: Occupations Code, sec. 155.051 requires that an applicant for a license to

practice medicine in Texas must pass each part of an approved national exam

within seven years of taking the first part of the exam. A graduate of a joint

doctor of philosophy (Ph.D.)/doctor of medicine (M.D.) or Ph.D./doctor of

osteopathy (D.O.) program must pass all parts of the national exam within

two years of being awarded the M.D. or D.O. degree. 

Sec. 155.156 requires that an applicant pass each part of the examination

within three attempts to qualify for medical licensure. It makes an exception

for a certified medical specialist with two additional years of postgraduate

medical training in Texas who has passed all but one part of the exam within

three attempts and passes the remaining part within five attempts.

The Board of Medical Examiners (BME) regulates the practice of medicine

and reviews applications for licenses to practice medicine. 
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DIGEST: SB 787, as amended, would extend from seven to 10 years the time a medical

license applicant would have to pass all three parts of a national medical

exam. It would allow graduates of a joint Ph.D./M.D. or Ph.D./D.O. program

two years from the time they completed postgraduate training to pass all three

components of the national medical exam. An applicant who had passed all

parts of a national exam could be granted a license if he or she was a member

of the American Board of Medical Specialties, recognized by the Bureau of

Osteopathic Specialists, or approved by BME following a hearing.

The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds record

vote of the membership of each house. Otherwise, it would take effect

September 1, 2003.

SUPPORTERS

SAY:

Some current state laws, though well-intentioned, inhibit qualified doctors

from practicing in Texas. Medical licensing law in Texas is not consistent

with the majority of other states and has resulted in the state losing highly

qualified physicians who are specialists in their field. In several high-profile

cases, leading physicians coming to Texas from the nation’s most prestigious

medical schools have been denied a license to practice medicine in Texas

because of technicalities surrounding their initial exams. These physicians

clearly were qualified to practice medicine, yet they were prevented from

doing so by inappropriately restrictive statutes.

If a physician takes longer than seven years to pass the national medical exam,

he or she cannot practice medicine in Texas, regardless of whether he or she

has practiced medicine in another state for many years and is certified in

advanced medical practice by a specialty board. Texas law makes no

allowance for physicians who engage in advanced study, training, or other

career-enhancing activities that take longer than seven years.

The problem is similar for joint degree graduates. Current law requires that

they pass the national exam within two years of receiving a medical degree.

However, most joint degree recipients engage in research and postgraduate

training as a part of their academic requirements for at least two years after

receiving the M.D. or D.O. degree. Many of these advanced-study physicians

are not eligible to practice medicine in Texas because it is logistically very

difficult to finish the exams while doing postgraduate work within two years

of graduation. 
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One reason for the time frames in current law is to keep people from being

licensed to practice medicine if they have been away from the field for a

while. Some aspects of medical practice and medical technologies change so

quickly that a medical school graduate’s skill could become obsolete in only a

few years if he or she is away from the field. From a public health and safety

perspective, the state has an interest in keeping these people from being

granted licenses to practice medicine. However, postgraduate training helps a

person stay current with medical practice. Also, M.D.s and D.O.s who take

longer than seven years are not necessarily away from the medical field. SB

787 would align Texas law with that of other states by allowing institutions to

attract capable doctors from other regions, without disqualifying physicians

because of arcane criteria relating to when they passed certifying exams.

In Texas, if an applicant does not pass the exam within three attempts, he or

she is prohibited from receiving a medical license. It does not matter if the

physician is board-certified in a specialty or otherwise accomplished in the

advanced practice of medicine. In many states, specialty certification

supersedes basic medical exams so that once the specialty has been achieved,

regulators consider those qualifications rather than the applicant’s

performance on general examinations. SB 787 would help Texas follow those

states’ lead. This issue particularly affects doctors for whom English is a

second language. It is common for those doctors to take the exams more than

once because of the language barrier.

OPPONENTS

SAY:

SB 787 would create an option for an applicant to receive a Texas license

even if the applicant took longer than seven years to pass all parts of the exam

and regardless of the number of times the exam was taken. This would

diminish the high standards that Texans expect from their doctors. The

number of times it takes an applicant to pass a national exam reflects his or

her ability to retain information, an important skill in the practice of medicine.

Thus, the applicant’s performance on the exam bears on his or her ability to

practice medicine. Current standards should be maintained. 

For the same reasons, the seven-year examination period in current statute

should not be changed to 10 years. Doing so would allow a medical school

graduate who had not studied medicine for years to obtain a license to practice

medicine. Such a change would not in the best interest of Texans’ health.
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NOTES: The committee amendment to the Senate engrossed version would add a

provision intended to allow an applicant who had passed all parts of a national

exam to be granted a license if the applicant was a member of the American

Board of Medical Specialties, recognized by the Bureau of Osteopathic

Specialists, or approved by BME following a hearing. 

The sponsor intends to offer a floor amendment to remove the provision that

would extend from seven to 10 the number of years an applicant would have

to pass all parts of a national exam.

The companion bill, HB 2495 by Branch, was considered in a public hearing

by the House Public Health Committee on April 30 and left pending.


