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SUBJECT: Raising age requirement for child safety seats to less than five years      

 
COMMITTEE: Transportation — favorable, without amendment   

 
VOTE: 6 ayes —  Krusee, Phillips, Callegari, Casteel, Deshotel, Hill 

 
0 nays  
 
3 absent  —  Flores, Hamric, West   

 
WITNESSES: None 
BACKGROUND: Transportation Code, sec. 545.412(a) creates a misdemeanor offense for a 

driver to transport a child younger than four years old or less than 36 
inches tall who is not properly secured in a child safety seat.  Sec. 
545.413(b) creates a misdemeanor offense to transport a child at least five 
years old but younger than 17 years old and at least 36 inches tall without 
requiring the child to wear a safety belt.   

 
DIGEST: HB 366 would amend sec. 545.412(a) to require a child younger than five 

years old and less than 36 inches tall to be secured in a child safety seat.  It 
also would amend sec. 545.413(b) to require a child younger than 17 years 
old and not required to be secured in a child safety seat to be secured by a 
safety belt.  
 
The bill would take effect on September 1, 2005, and apply to offenses on 
or after that date. 

 
SUPPORTERS 
SAY: 

HB 366 would not significantly change existing law but merely would 
clean up an inconsistency in the statutes to reflect the original intent of the 
law.  In the interest of child safety, it is better to choose caution and select 
the older age of five as the standard for child safety seats rather than the 
younger age of four. Requiring that children be at least five before 
transitioning from child safety seats and booster seats to regular use of 
safety belts would protect more children's lives.   

 
OPPONENTS 
SAY: 

The standards of five years old or 36 inches in height are not adequate to 
ensure the safety of children in Texas. Other states have stricter guidelines.  
For example, California law requires that children be properly restrained 
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in child seats or booster seats until they are at least six years old or weigh 
at least 60 pounds.     

 


