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SUBJECT: Health benefit reimbursement for services of licensed athletic trainers  

 
COMMITTEE: Insurance — committee substitute recommended   

 
VOTE: 7 ayes —  Smithee, Seaman, Isett, B. Keffer, Taylor, Thompson, Van 

Arsdale 
 
0 nays    
 
2 absent  —  Eiland, Oliveira   

 
WITNESSES: For — None 

 
Against — Shelton Green, Texas Association of Business 

 
BACKGROUND: Occupations Code, sec. 451.153, specifies qualifications for an applicant 

for an athletic trainer license.  The person must:  
 

• have met the athletic training curriculum requirements of a college 
or university approved by the Advisory Board of Athletic Trainers 
and give proof of graduation;  

• hold a degree or certificate in physical therapy and have completed 
a basic athletic training course from an accredited college or 
university and a required apprenticeship; or 

• have a degree in corrective therapy with at least a minor in physical 
education or health that includes a basic athletic training course and 
meet the apprenticeship requirement or any other requirement 
established by the board.   

 
The required apprenticeship consists of 720 hours completed in two years 
under the direct supervision of a licensed athletic trainer acceptable to the 
board.   

 
DIGEST: CSHB 584 would expand the list of health care practitioners found in the 

Insurance Code to include the definition of "licensed athletic trainer," 
which would mean an individual licensed by the Advisory Board of 
Athletic Trainers.  The bill also would establish that an insured could  
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select a licensed athletic trainer to provide services scheduled in a health 
insurance policy that were within the scope of the athletic trainer's license.   
 
The bill would take effect September 1, 2005, and would apply only to a 
health insurance policy or contract that was  delivered, issued for delivery, 
or renewed on or after January 1, 2006. 

 
SUPPORTERS 
SAY: 

CSHB 584 would add licensed athletic trainers to the list of health care 
practitioners a patient could select for services, as long as the services 
were within the athletic trainer's scope of practice and were covered by a 
patient's health insurance policy.  The language of the bill would be 
permissive and would constitute no mandate.   
 
Licensed athletic trainers have current procedural terminology (CPT) 
codes that insurance companies recognize for the purpose of 
reimbursement.  These athletic trainers, however, are not among the list of 
health care practitioners in the Insurance Code.  This bill would extend 
that recognition to licensed athletic trainers and authorize health insurance 
carriers to pay for their health services. 
 
More than 12 health insurance carriers in the state now reimburse licensed 
athletic trainers for their services.  These licensed athletic trainers work 
closely with physicians, particularly orthopedic surgeons, and cannot 
submit for reimbursement unless authorized by a doctor.   
 
The state of Texas currently licenses about 1,200 athletic trainers.  Of this 
group, more than 80 percent work in school settings.  They are the first to 
respond to on-site injuries of student athletes involved in sports 
competitions.  Licensed athletic trainers are highly trained and deserve to 
be included with other health care providers.     

 
OPPONENTS 
SAY: 

By allowing health insurers to choose a licensed athletic trainer to provide 
services, CSHB 584 would be a form of mandated health coverage.  
Currently physical therapists perform numerous functions for which 
athletic trainers might be called upon.  This bill could create an overlap in 
scope of services.  Also, this bill could result in required reimbursements 
for services from a health practitioner with insufficient training.      
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NOTES: The committee substitute deleted provisions from the bill as filed that 
would have prohibited a health insurer—either an HMO or a preferred 
provider—from refusing to contract with an athletic trainer to be in the 
provider network or to reimburse the trainer for a covered service that a 
physician requested the athletic trainer perform.    

 


