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SUBJECT: Exempting certain educational facilities from child-care licensing.   

 
COMMITTEE: Public Health — committee substitute recommended   

 
VOTE: 8 ayes —  Delisi, Jackson, Cohen, Coleman, Gonzales, S. King, Olivo, 

Truitt 
 
0 nays    
 
1 absent  —  Laubenberg   

 
WITNESSES: (On original version:) 

For — None 
 
Against — (Registered, but did not testify: Jesse Romero, Texas Licensed 
Child Care Association) 
 
On — Sasha Rasco, Department of Family and Protective Services 
 
(On committee substitute:) 
For — (Registered, but did not testify: Margaret McGettrick, Texas 
Catholic Conference; Connie Wootton, Texas Association of Non-Public 
Schools) 
 
Against — None 

 
BACKGROUND: Under Human Resources Code, sec. 42.041(b), a child-care facility or 

child-placing agency may not operate without a license issued by the 
Department of Family and Protective Services. This statute further 
stipulates types of facilities and entities to which the licensing requirement 
does not apply, including some educational facilities. 
 
Sec. 42.041(b)(7) exempts an educational facility accredited by the Texas 
Education Agency or the Southern Association of Colleges and schools 
that operates primarily for educational purposes in grades kindergarten or 
above, or an after-school program operated by another entity under 
contract with the educational facility, with approved curriculum. 
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Sec. 42.041(b)(11) exempts an educational facility that is integral to an 
inseparable from its sponsoring religious organization or an educational 
facility both of which do not provide custodial care for more than two 
hours maximum per day, and that offers educational programs for children 
age five and above in one or more of the following: kindergarten through 
at least grade three, elementary, or secondary grades. 

 
DIGEST: CSHB 332 would amend Human Resources Code, sec. 42.041(b) to 

exempt from childcare facility licensing requirements an educational 
facility that operated in a county with a population of less than 25,000 and 
that was: 
 

• a facility accredited by a body that was a member of the Texas 
Private School Accreditation Commission, an after-school program 
operated directly by the accredited educational facility, or an after-
school program operated by another entity under contract with the 
accredited educational facility; or 

• a facility integral to an inseparable from its sponsoring religious 
organization or an educational facility both of which did not offer 
more than two hours of custodial care a day and offered educational 
programs in pre-school or certain other grades to children ages 4 
and older.  

 
The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds 
record vote of the membership of each house.  Otherwise, it would take 
effect September 1, 2007. 

 
SUPPORTERS 
SAY: 

Preschool educational programs are not the equivalent of a daycare. 
Facilities serving the educational needs of young children receive 
educationally related accreditations that consider and account for the needs 
of children. Requiring preschools to also receive a child-care license 
would be a superfluous requirement.  CSHB 332 would make a narrow 
exception to the licensing requirement in line with the existing exception 
for educational facilities and only apply to smaller counties where child 
care options are limited. 

 
OPPONENTS 
SAY: 

Child care and education in unregulated settings can be a gamble. Child-
care licensing allows for oversight and protection. Programs and facilities 
offering custodial care for children as early as 6 weeks to 12 years old, 
whatever the reason, should be regulated to provide parents with the 
necessary safeguard of minimum standards.  
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NOTES: The committee substitute stipulated that the child-care facility licensing 

exemptions for facilities offering educational programs to children ages 4 
and older or that were accredited by a body that was a member of the 
Texas Private School Accreditation Commission would apply only in 
counties with less than 25,000 people. 

 
 


