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SUBJECT: Exemptions from licensing requirements to practice physical therapy 

 

COMMITTEE: Public Health — committee substitute recommended   

 

VOTE: 9 ayes — Kolkhorst, Coleman, J. Davis, Gonzales, Hopson, S. King, 

Laubenberg, Truitt, Zerwas 

 

0 nays  

 

2 absent — Naishtat, McReynolds 

 

WITNESSES: For — Karen Gordon, Texas Board of Physical Therapy Examiners; 

(Registered, but did not testify: Paul Hardin, Texas Physical Therapy 

Association) 

 

Against — None 

 

On — (Registered, but did not testify: John Maline, Executive Council of 

Physical Therapy and Occupational Therapy Examiners; Phillip Palmer, 

Texas Board of Physical Therapy Examiners) 

 

BACKGROUND: Occupations Code, sec. 453.004(b) exempts physical therapy aides and 

certain physical therapy students from licensing and other requirements 

applicable to practicing physical therapy in Texas. 

 

DIGEST: CSHB 3717 would exempt additional practitioners from Texas physical 

therapy licensing standards under certain circumstances. 

 

Texas physical therapy licensing requirements would not apply to people 

practicing physical therapy in the U.S. armed services, U.S. Public Health 

Service, or Veterans Administration. 

 

People licensed to practice physical therapy in another U.S. jurisdiction 

who were supervised by a Texas-licensed physical therapist could 

participate for up to 90 days in a 12-month period in a special project or 

clinic required to complete a post-professional degree in physical therapy.  

 

A person licensed to practice physical therapy in another U.S. jurisdiction 

or credentialed in another country would not be subject to Texas license 
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standards if, for not more than 60 days during a 12-month period, the 

person was: 

 

 teaching, demonstrating, or practicing physical therapy at an 

educational seminar; or  

 providing physical therapy services for an athletic team or 

performing arts company that temporarily was competing or 

performing in Texas. 

 

Texas physical therapy licensing requirements would not apply to a person 

licensed to practice physical therapy in another U.S. jurisdiction, if the 

person provided the Board of Physical Therapy Examiners with notice, 

and the person was: 

 

 practicing in Texas during a declared disaster or emergency for not 

more than 60 days; or 

 practicing in Texas for not more than 60 days after the date a disaster 

was declared that had displaced the practitioner from his home or 

place of employment.  

 

This bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds 

record vote of the membership of each house. Otherwise, it would take 

effect September 1, 2009. 

 

SUPPORTERS 
SAY: 

CSHB 3717 would exempt certain physical therapy practitioners from the 

Texas licensure standards, only on a short-term basis and in very specific 

situations.  

 

As necessary, the bill would allow people licensed to practice physical 

therapy in other jurisdictions to engage in certain practices with 

appropriate oversight. Out-of-state licensees could complete post-

professional degree requirements under the supervision of a Texas-

licensed practitioner or could teach or participate in educational seminars 

in Texas that would be attended by other Texas physical therapists.   

 

The bill would allow certain physical therapists from outside Texas to 

practice if they did not serve the general public in Texas. Physical 

therapists who worked for a traveling sports team or performing arts 

company could provide services to the team or company. People 

complying with federal licensure regulations only could serve the entity  
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with which they were affiliated, such as a branch of the U.S. armed 

services.  

 

CSHB 3717 would recognize special practice needs that arise during a 

natural disaster. People licensed in another jurisdiction could assist Texas 

practitioners in serving the physical therapy needs of Texans who were 

injured in a natural disaster or who could not reach their usual practitioner.  

In addition, out-of-state physical therapists could practice in Texas for a 

reasonable period of time without meeting Texas licensure standards if 

they had been displaced by a natural disaster. Such individuals would have 

to notify the state board that they would be practicing and the board could 

establish by rule supervision standards for any out-of-state practitioner to 

be supervised by a licensed-Texas physical therapist.  

 

Temporary license requires a lot of paperwork, making issuance 

impossible to many people who have been displaced by a major storm. 

Their records could have been destroyed during the natural disaster, and 

these people still would need to earn a living while this paperwork was 

replaced.  

 

The physical therapy licensing exceptions in this bill would represent an 

appropriate response to situations in which common-sense would dictate 

that even issuance of a temporary license should not be required. The 

board could adopt more rules, as appropriate, if supervision or other 

practice restrictions should be required. 

 

OPPONENTS 
SAY: 

As opposed to waiving the licensing standards for the practitioners in this 

bill, CSHB 3717 should adopt standards for these practitioners to receive 

temporary or visiting practitioner licenses. Other medical occupational 

licensing boards issue such licenses under similar circumstances. A 

temporary license already may be issued for physical therapists not 

licensed by Texas, but the bill did not make use of this provision. 

Providing temporary licenses at a minimum would allow Texas to track 

anyone performing physical therapy services in Texas, regardless of 

circumstance. 

 

Out-of-state physical therapists have different licensing standards that may 

not be as stringent as Texas’. To ensure the safety of people receiving 

physical therapy services, out-of-state practitioners should not be able to 

practice in Texas without supervision by a Texas-licensed physical  
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therapist, even in cases of a declared emergency. This should be specified 

in statute and not by rule to guarantee that this requirement is followed.  

 

This bill also should clarify that anyone temporarily practicing in Texas 

for any purpose described in this bill should not only hold a license from 

another jurisdiction, but that license should be free of any restriction or 

disciplinary order. This requirement would guard against unsafe 

practitioners performing any service in Texas. 

 


