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SUBJECT: Groundwater permit requirements for changing the use of an exempt well  

 

COMMITTEE: Natural Resources — favorable, without amendment 

 

VOTE: 10 ayes — Ritter, Beck, Creighton, Hopson, Keffer, Larson, Lucio, 

Martinez Fischer, D. Miller, Price 

 

0 nays  

 

1 absent — T. King  

 

WITNESSES: For — Gregory Ellis; (Registered, but did not testify: Mike Barnett, Texas 

Association of Realtors; Luana Buckner, Dean Robbins, Texas Water 

Conservation Association; Harvey Everheart, Mesa Underground Water 

Conservation District; Scott Holland, Irion County Water Conservation 

District and Sterling County Underground Water Conservation District; 

Mike Mahoney, Evergreen Underground Water Conservation District; 

Mike McGuire, Rolling Plains Groundwater Conservation District; 

Stephanie Strother, Luminant) 

 

Against — None 

 

On — Ben Sebree, Texas Oil and Gas Association 

 

BACKGROUND: Under ch. 36 of the Water Code, a groundwater conservation district can 

exempt certain wells from the requirement of obtaining a drilling, 

operating, or otherwise required permit. 

 

The Water Code includes a mandatory statutory exemption for wells used 

solely for domestic and livestock use on a tract of land larger than 10 acres 

if the well is drilled, completed, or equipped so that it is incapable of 

producing more than 25,000 gallons of groundwater a day. Current law 

also exempts wells used solely to supply water for a rig that is actively 

engaged in drilling or exploration operations for an oil or gas well or for 

mining activities.  

 

Under current law, a district can require a well to obtain a permit and 

comply with all district rules if the well no longer is used for its exempted 

purpose.  
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DIGEST: HB 2311 would add language to the Water Code stating that a 

groundwater conservation district could cancel a previously granted 

exemption, and could require an operating permit for or restrict production 

from a well if the groundwater withdrawals that were exempted no longer 

were used solely for their originally exempted purposes.  

 

The bill also would amend the language in the Water Code relating to the 

authority of a groundwater conservation district to require compliance 

with the district’s well spacing rules for the drilling of any well, except a 

well used for mining activities.  

 

A groundwater conservation district would have to require the owner of a 

well to register, equip, and maintain the well to conform to the district’s 

rules. 

 

A driller of a well would have to file with the district the well log as 

required by the Occupations Code and, if available, the geophysical log.  

 

The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds 

record vote of the membership of each house. Otherwise, it would take 

effect September 1, 2011. 

 

SUPPORTERS 
SAY: 

HB 2311 simply would make some grammatical changes to current law to 

eliminate confusion and clarify that if the use of an exempt well changed, 

the permit exemption no longer could apply. 

 

The terminology in sec. 36.117 of the Water Code is confusing, and gives 

the impression that an exemption applies to a well regardless of later 

changes in capacity, lot size, or purpose of use. New well owners 

frequently are cited for unintentional violations because they believe that 

their wells are exempt from the permit requirements. 

 

OPPONENTS 
SAY: 

No apparent opposition.  

 

NOTES: The companion bill, SB 692 by Estes, passed the Senate by 31-0 on the 

Local and Uncontested Calendar on April 7 and was reported favorably, 

without amendment, by the House Natural Resources Committee on  

April 19.  
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