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SUBJECT: Possession and removal of a placenta from a hospital or birthing center 

 

COMMITTEE: Public Health — committee substitute recommended 

 

VOTE: 11 ayes — Crownover, Naishtat, Blanco, Coleman, Collier, S. Davis, 

Guerra, D. Miller, Sheffield, Zedler, Zerwas 

 

0 nays  

 

WITNESSES: For — Susan Hays, NARAL ProChoice Texas; Lisa Kestler; Liane 

Macpherson; Melissa Mathis; (Registered, but did not testify: Aaron Hines 

and Anna Hines, #PassThePlacenta; Ian Randolph, Coalition for Nurses in 

Advanced Practice; Kathy Hutto, Consortium of Texas Certified Nurse 

Midwives; Eileen Garcia, Texans Care for Children; Jennifer Banda, 

Texas Hospital Association; and 15 individuals) 

 

Against — None 

 

On — (Registered, but did not testify: Allison Hughes, Department of 

State Health Services) 

 

BACKGROUND: Health and Safety Code, sec. 81.090 requires a physician to submit a 

sample of a woman’s blood during gestation or at delivery of an infant to 

an appropriately certified laboratory for diagnostic testing approved by the 

U.S. Food and Drug Administration for syphilis, HIV infection, and 

hepatitis B infection.  

 

Health and Safety Code, ch. 244 regulates birthing centers, and Health and 

Safety Code, ch. 241 governs regulation of hospitals in the state. 

 

Certain Texas hospitals have developed procedures to allow mothers, after 

they give birth, to remove the placenta from the hospital when they are 

discharged, but some hospitals prohibit this activity. Some have called for 

all hospitals to allow a postpartum mother to have the right to remove her 

placenta from the hospital or birthing center for personal or religious use.   
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DIGEST: CSHB 1670 would allow a woman who had given birth in a hospital or 

birthing center, or a spouse of the woman if the woman was incapacitated 

or deceased, to take possession of and remove from the facility the 

delivered placenta without a court order, if:  

 

 the woman tested negative for infectious diseases as evidenced by 

the results of diagnostic testing required under Health and Safety 

Code, sec. 81.090; and  

 the person taking possession of the placenta signed a form 

prescribed by the Department of State Health Services 

acknowledging that the person had received educational 

information prescribed by the department about the spread of 

blood-borne diseases from placentas, the danger of ingesting 

formalin, and the proper handling of placentas, and that the 

placenta was for personal use.  

 

The Department of State Health Services would retain the signed form 

with the woman’s medical records. The department also would post the 

blank form and educational information about placentas to be provided to 

a woman on the department’s website. 

 

Under the bill, a person taking a placenta from a hospital or birthing 

center could keep the placenta only for personal use and could not sell the 

placenta. The bill would not prohibit a pathological examination of the 

delivered placenta that was ordered by a physician or required by a policy 

of the hospital or birthing center. The bill would not authorize a woman or 

her spouse to interfere with the pathological examination.  

 

A hospital or birthing center that allowed a person to take possession of 

and remove from the facility a delivered placenta in compliance with the 

provisions of the bill would not be required to dispose of the placenta as 

medical waste and would not be liable for acts under the provisions of the 

bill in a civil action, a criminal prosecution, or an administrative 

proceeding.  

 

The bill would direct the executive commissioner of the Health and 
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Human Services Commission to adopt the rules necessary to implement 

the provisions of the bill by December 1, 2015. A hospital or birthing 

facility would not be required to comply with the provisions of the bill 

until January 1, 2016.  

 

The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds 

record vote of the membership of each house. Otherwise, it would take 

effect September 1, 2015. 

 

 


