
HOUSE     SB 1454 (2nd reading) 

RESEARCH         Taylor (Huberty), et al. 

ORGANIZATION bill digest 5/21/2019   (CSSB 1454 by Sanford) 

 

 

SUBJECT: Disposing of the property of a closed charter school 

 

COMMITTEE: Public Education — committee substitute recommended 

 

VOTE: 13 ayes — Huberty, Bernal, Allen, Allison, Ashby, K. Bell, Dutton, M. 

González, K. King, Meyer, Sanford, Talarico, VanDeaver 

 

0 nays  

 

SENATE VOTE: On final passage, May 2 — 31-0 

 

WITNESSES: For — (Registered, but did not testify: Dwight Harris, Texas American 

Federation of Teachers; Barry Haenisch, Texas Association of 

Community Schools; Casey McCreary, Texas Association of School 

Administrators; Will Holleman, Texas Association of School Boards; Lisa 

Dawn-Fisher, Texas State Teachers Association; Marty De Leon, Texas 

Urban Council) 

 

Against — None 

 

On — (Registered, but did not testify: Christopher Jones and Heather 

Mauze, Texas Education Agency) 

 

BACKGROUND: Education Code sec. 12.128 contains requirements for the education 

commissioner to take possession and assume control of the property of a 

charter school that was purchased or leased with state funds and that 

ceases to operate. The education commissioner must supervise the 

disposition of the property according to state law.  

 

Concerns have been raised that the involvement of various property 

interests, including those of the state, secured creditors, and charter 

holders, requires a clearer process for the sale, lease, and disposition of the 

property and the management of assets of a closed charter school. 

 

DIGEST: CSSB 1454 would establish requirements for the disposition of property 

and management of assets when a charter school ceased operations. The 
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bill also would establish requirements for disclosure of transactions 

between a charter holder and a related party. 

 

Remaining funds. The bill would require all remaining funds of a charter 

holder for an open-enrollment charter school that ceased to operate be 

returned to the Texas Education Agency (TEA) and deposited in the 

charter school liquidation fund. A charter school would cease to operate if 

its charter had been revoked, expired, surrendered, or abandoned, or if the 

school had otherwise ceased operation as a public school. 

 

The agency could approve a transfer of a charter holder's remaining funds 

to another charter holder if the charter holder receiving the funds had not 

received certain notices involving the expiration or revocation of its 

charter for a charter school or notice of a reconstitution of the governing 

body. The commissioner of education could adopt rules specifying the 

time during which a former charter holder would have to return remaining 

funds and the qualifications for a charter holder to receive a transfer of 

remaining funds. 

 

Property accounting. A charter school would have to provide an 

accounting of each parcel of the school's real property, including 

identifying the amount of local, state, and federal funds used to purchase 

or improve each parcel.  

 

A closed charter school would have to submit a final annual financial 

report to TEA. The report would have to verify that all state property held 

by the charter holder had been returned or disposed of in accordance with 

Education Code sec. 12.128. 

 

Purchased and leased property. While a charter school was in operation, 

the charter holder would hold title to its purchased property and could 

exercise complete control over it as permitted by law.  

 

A charter holder could not transfer, sell, or otherwise dispose of any 

purchased or leased property without the prior written consent of TEA 

under certain conditions involving the expiration, nonrenewal, or 
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revocation of its charter; if the school was placed under discretionary 

review; or if the school had otherwise ceased to operate.   

 

If a charter school had ceased to operate, TEA would have to take certain 

actions specified by the bill for property purchased with state funds. The 

agency also could approve an expenditure of a charter holder's remaining 

funds for insurance or utilities or for maintenance, repairs, or 

improvements necessary to dispose of leased or purchased property or to 

preserve its value. 

 

A former charter holder of a charter school that had ceased to operate 

could retain leased or purchased property if the former charter holder 

reimbursed the state with non-state funds, provided written assurance that 

it would meet the bill's requirements for closing school operations, and 

received approval from TEA. 

 

Upon receiving TEA's consent and a written agreement from any creditor 

with a security interest, the former charter holder could sell property for 

fair market value or transfer it to another charter school or a school district 

as provided by the bill. The state would be entitled to reimbursement for 

the property as specified by the bill.  

 

A former charter holder retaining or selling property would have to: 

 

 file an affidavit in the real property records of the county in which 

the property was located disclosing the state interest in the 

property; 

 place a specified amount of non-state funds in escrow with the 

comptroller by certain dates; and 

 not later than two weeks after the charter holder's final financial 

audit was filed, submit to the state the final state reimbursement 

amount using the funds in escrow in addition to any other 

necessary funds. 

 

A former charter holder could retain any funds remaining after complying 

with those requirements. 
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As soon as TEA was satisfied that the former charter holder had complied 

with the bill's requirements, the agency would have to file written notice 

releasing the state's interest in the retained property and authorize the 

return of any funds not used for state reimbursement. 

 

Subject to the satisfaction of any security interest or lien, a former charter 

holder that did not dispose of property would have to transfer the property 

to TEA. If the agency determined a former charter holder had failed to 

comply with the bill's requirements, it could request the attorney general 

take any appropriate legal action to compel the former charter holder to 

convey title to TEA or other authorized governmental entity. 

 

Transferred property. TEA could approve the transfer of property from 

a closed charter school or could transfer property conveyed to the agency 

by the former charter holder to a school district or another charter school 

under certain conditions. Property received in this way by a charter school 

or district would be considered to be state property. 

 

If TEA determined that the cost of disposing of personal property 

transferred to the agency by a closed charter school exceeded the return of 

value from the sale of the property, the agency could distribute the 

personal property to open-enrollment charter schools and districts in a 

manner determined by the commissioner. 

 

Sale of property. After TEA received title to property purchased or 

leased with state funds, it could sell the property at any price it found 

acceptable. On request, the General Land Office and the Texas Facilities 

Commission would have to enter into a memorandum of understanding to 

sell real or personal property. The land office or facilities commission 

could recover incurred costs from the sale proceeds. Subject to the 

satisfaction of any security interest or lien, the sale proceeds would be 

deposited in the charter school liquidation fund. 

 

Closure of operations. After extinguishing all payable obligations owed 

by a closed open-enrollment charter school, a former charter holder would 
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have to remit funds to TEA as proscribed by the bill. These funds would 

be deposited into the charter school liquidation fund.  

 

TEA could use funds deposited into this fund to: 

 

 pay expenses related to managing and closing a charter school, 

including maintenance of the school's student and other records and 

the agency's personnel costs associated with managing and closing 

the school; 

 dispose of property; and  

 maintain property, including expenses for insurance, utilities, 

maintenance, and repairs.  

 

TEA could not use reclaimed funds until the commissioner determined if 

the closed charter school had received an overallocation of funds that 

would have to be recovered for the Foundation School Program. 

 

TEA would have to annually review the amount of funds in the charter 

school liquidation fund and transfer any funds exceeding $2 million to 

fund a grant program to encourage high school students to become 

teachers and assist current paraprofessionals and instructional aides in 

becoming credentialed teachers. The funds also could be transferred to the 

comptroller for deposit in the charter district bond guarantee reserve fund. 

 

Under statutory requirements for interventions and sanctions, a board of 

managers appointed for the final closure of a former open-enrollment 

charter school would have authority to access and manage any former 

charter holder's bank account that contained state funds and, subject to 

approval by a creditor with a security interest in or lien on the property, 

sell or transfer to another charter holder or school district any property 

titled to the former charter holder identified as being acquired, wholly or 

partly, with state funds. 

 

Related party transactions. CSSB 1454 would specify that state funds 

received by a charter holder could not be pledged or used to secure loans 

or bonds for any other organization, including a non-charter operation or 
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out-of-state operation conducted by the charter holder or a related party, 

or be used to support an operation or activity not related to the charter 

holder's educational activities. 

 

The education commissioner would have to adopt a rule defining "related 

party" that would have to include: 

 

 a party with a current or former board member, administrator, or 

officer who was a board member, administrator, or officer of an 

open-enrollment charter school or related within the third degree of 

consanguinity or affinity to a board member, administrator, or 

officer of a charter school; 

 a charter holder's related organizations, joint ventures, and jointly 

governed organizations; 

 a charter school's board members, administrators, or officers or a 

person related to those individuals within the third degree of 

consanguinity or affinity; and 

 any other disqualified person, as that term is defined by 26 U.S.C. 

sec. 4958(f).  

 

A person would be considered a former board member, administrator, or 

officer if the person served in that capacity within one year of the date on 

which a financial transaction between the charter holder and a related 

party occurred. 

 

A charter holder would have to include a list of all transactions with a 

related party in its annual audit required under the bill. 

 

The education commissioner could adopt rules to require a charter school 

to notify the commissioner that it intended to enter into a transaction with 

a related party and provide an appraisal from a certified appraiser to the 

TEA.  

 

If the commissioner determined that a charter holder's transaction with a 

related party using state funds was structured in a manner that did not 

benefit the charter school or was in excess of fair market value, the 
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commissioner could order that the transaction be reclassified or that other 

action be taken to protect the school's interest. A failure to comply with 

the commissioner's order would be a material violation of the charter. 

 

An audit by the commissioner of a charter entity could include the review 

of any real property transactions between the charter holder and the 

related party if the aggregate amount of all transactions between the 

charter holder and party exceeded $5,000. 

 

A statutorily required financial report filed by a charter school would have 

to separately disclose: 

 

 all financial transactions between the charter school and any related 

party, separately stating the principal, interest, and lease payments; 

and 

 the total compensation and benefits provided by the school and any 

related party for each member of the school's governing body and 

each officer and administrator and the related party. 

 

The bill would take immediate effect if finally passed by a two-thirds 

record vote of the membership of each house. Otherwise, it would take 

effect September 1, 2019. 

 

 


