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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1928
By: McClendon (West)

Criminal Justice
5-17-97

Engrossed

DIGEST

Throughout Texas, local juvenile boards operate or contract for the operation of juvenile pre-
adjudication and post-adjudication secure detention and correctional facilities.  Current law  requires
that the juvenile court judges and juvenile board members inspect these facilities annually and certify
them as suitable for the detention of children.  To be eligible to receive state funding from the Texas
Juvenile Probation Commission (TJPC), counties must comply with TJPC standards for these types
of facilities.  TJPC standards are used by every juvenile board that currently operates such a facility,
with American Correctional Association standards being additionally utilized in about five counties.
                                            
This bill would require all juvenile court judges and juvenile board members to certify their juvenile
facilities based upon the minimum professional standards and register their facilities with TJPC.    
                                       
PURPOSE

As proposed, H.B. 1928 requires all juvenile court judges and juvenile board members to certify their
juvenile facilities based upon the minimum professional standards.                                             

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Section 51.12, Family Code, by amending Subsections (c) and (d) and adding
Subsection (i), as follows:

(c) Requires in each county each judge of the juvenile court and the members of the juvenile
board to personally inspect the juvenile pre-adjudication secure detention facilities and any
public or private juvenile secure correctional facilities used for post-adjudication confinement
that are located in the county and operated under authority of the juvenile board at least
annually and certify in writing to the authorities responsible for operating and giving financial
support to the facilities and to the Texas Juvenile Probation Commission (TJPC) that they are
suitable or unsuitable for the detention of children in accordance with certain requirements
and standards.  

(d) Prohibits any child from being placed in a facility that has not been certified under
Subsection (c) of this section as suitable for the detention of children and registered under
Subsection (i) of this section.  Requires a child detained in a facility that has not been certified
under Subsection (c) of this section as suitable for the detention of children or that has not
been registered under Subsection (i) to be entitled to immediate release from custody in that
facility.  

(i) Requires a governmental unit or private entity that operates or contracts for the operation
of a juvenile pre-adjudication secure detention facility or a juvenile post-adjudication secure
correctional facility in this state, except for a facility operated or certified by the Texas Youth
Commission, to register the facility annually with TJPC, and adhere to all applicable minimum
standards for the facility.
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SECTION 2. Effective date: September 1, 1997.

SECTION 3. Emergency clause.


