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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1211
By: Ogden

Intergovernmental Relations
3-23-97
As Filed

DIGEST

Currently, the law prohibits commissioners courts in counties with populations of less than 350,000
from meeting in any place other than the county courthouse or county building used for
commissioners meetings.  Some commissioners in counties with populations of less than 350,000
persons may wish to meet at other locations when they are holding a joint meeting with the governing
body of another political entity in the county.  This bill removes the 350,000 population requirement
and allows commissioners to hold joint meetings with other governing bodies of political entities.

PURPOSE

As proposed, S.B. 1211 allows county commissioners to hold joint meetings with other governing
bodies of political entities; removes a population requirement for the county.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Article 81.005(c)(3), Local Government Code, to require the term meeting
of a commissioners court to be held at the regular meeting place of another political subdivision if the
commissioners court is meeting with the governing body of that political subdivision located wholly
or partly within the county and if the regular meeting place of that political subdivision is in the
county.  Deletes text requiring the commissioners court to serve a county with a population of
350,000 or more.

SECTION 2. Effective date: September 1, 1997.

SECTION 3. Emergency clause.


