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DIGEST

Currently, a child-occupied facility is not one of the facilities covered by the emergency authority of
the Texas Department of Health (department) under the lead abatement law. The digibility of state
and loca governmentsfor federal lead-based paint abatement funds is dependant on state legidation
being in compliance with federa requirements. This bill authorizes the department to establish a
program for certification of a person involved in alead-based paint activity in a child-occupied facility
under the Texas lead abatement law.

PURPOSE

As proposed, S.B. 564 requires the Department of Health to establish a program for certification of
aperson involved in alead-based paint activity in a child-occupied facility.

RULEMAKING AUTHORITY

Rulemaking authority is granted to the Department of Health in SECTION 3 (Article 9029(e),
V.T.C.S) of thishill.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Article 9029(2), V.T.C.S,, to define "child-occupied facility." Redefines
"lead-based paint activity." Provides that "target housing” does not include housing for the elderly
or persons with disabilities, unless a child who is younger than seven, rather than six, years of age
resides or is expected to reside in that housing. Makes conforming and nonsubstantive changes.

SECTION 2. Amends Articles 9029(3)(a) and (b), V.T.C.S., to require the Department of Health
(department) to establish a program for certification of a person in alead-based paint activity in a
child-occupied facility. Requires the department to make any changes to the certification program
that are consistent with this chapter and that are necessary to comply with federal law and rules
relating to the program. Requires rules adopted under this section to require the use of certified and
accredited personnd in any lead-based activity in a child-occupied facility.

SECTION 3. Amends Article 9029(3), V.T.C.S,, by adding Subsection (e), to authorize the
department, by rule, to require a person who is involved in a lead-based paint activity that the
department finds creates a public health hazard to become certified under the program established
under thisAct. Requiresthe department to delay implementation of the certification requirement until
the day six months after the date the rule is adopted by the department.

SECTION 4. Requiresthe department to adopt initial rules to implement changes in Articles 9029
(2) and (3)(a) and (b), as amended by this Act, no later than January 1, 1998.

SECTION 5. Effective date: September 1, 1997.
Makes application of this Act prospective to June 1, 1998.

SECTION 6. Emergency clause.
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