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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 3083
By: Telford (Duncan)

Health Services
5/9/1999

Engrossed

DIGEST

In 1996, the Texas State Board of Medical Examiners issued a position statement prohibiting a health care
provider or practitioner in Texas from carrying out the orders of a physician located outside Texas unless
that physician has a reciprocal, temporary out-of-state, or special purpose license.  Currently, in order for
a person to continue health treatment  originally provided by another state, that person would have to find
a licensed Texas physician to order the care from a home health agency.  H.B. 3083 would establish
provisions regarding medical services ordered by physicians in certain other states for residents of this state.

PURPOSE

As proposed, H.B. 3083 establishes provisions regarding medical services ordered by physicians in certain
other states for residents of this state.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 3.06(i), Article 4495b, V.T.C.S.,(Medical Practice Act), to provide that
this section does not apply to certain acts regarding health care, including the acts of a physician located
in another jurisdiction of a state in the United States whose borders are contiguous with the State of Texas
who is the treating physician of a patient and orders home health or hospice services for a resident of this
state to be delivered by a home and community support services agency licensed in this state.

SECTION 2.  Effective date: September 1, 1999.

SECTION 3.  Emergency clause. 


