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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 166
76R3676 MLS-F By: Carona

State Affairs
2/12/1999

Committee Report (Substituted)

DIGEST

Currently, the Property Code requires a landlord to re-key the lock of a dwelling before a new tenant
moves in, based on a definition of “tenant turnover date” that specifically mentions tenants.  However,
a homeowner who vacates a home and places the home for lease or rent is not required to re-key the
dwelling for a new tenant.  As a result, many homeowners do not re-key the lock, although the law
requires all other landlords to do so.  C.S.S.B. 166 would clarify the definition of “tenant turnover
date” to require a landlord to re-key the lock of a dwelling after all occupants, rather than only
tenants, have vacated the property.

PURPOSE

As proposed, C.S.S.B. 166 redefines “tenant turnover date” to require a landlord to re-key the lock
of a dwelling after all occupants have vacated the property.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Subdivision (15), Section 92.151, Property Code, to redefine “tenant turnover
date” as the date a tenant moves into a dwelling under a lease after all previous occupants, rather than
tenants, have moved out.  

SECTION 2.  Effective date:  September 1, 1999.

SECTION 3.  Emergency clause.  

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

SECTION 1.
 

Amends Subdivision (15), Section 92.151, Property Code, to redefine “tenant turnover date,”
to mean the date a tenant, rather than a new tenant, moves into a dwelling.


