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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 3318
77R4825 ATP-D By: Ramsay (Madla)

Intergovernmental Relations
4/26/2001
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Under current law, a county treasurer is required to complete 20 hours of continuing education every
two years. Currently, the annual education seminars for county treasurers are conducted at the V. G.
Young Institute at Texas A&M University and a treasurer must travel to College Station during the
week that the course is offered in order to earn the required hours. Allowing a county treasurer to
receive some of the required continuing education courses elsewhere and allowing a treasurer to carry
over a certain number of credit hours from year to year may alleviate some of the difficulties county
treasurers face trying to meet continuing education requirements. H.B. 3318 authorizes a county
treasurer to carry over credit hours from year to year and allows a treasurer to participate in continuing
education courses without traveling to Texas A&M University. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 83.003, Local Government Code, as follows:

Sec. 83.003.  (a) Requires the county treasurer, within one year after the date on which the
person first takes office, to successfully complete an introductory course of instruction in the
performance of the duties of county treasurer.

(b) Requires a county treasurer, after completion of the first year in office, to
successfully complete in each 12-month period at least 20 hours of continuing education
in the performance of the duties of county treasurer.  Deletes language regarding a one-
time course in a 24-month period.

(c) Requires the introductory course required by Subsection (a) and at least 10 hours of
the continuing education required by Subsection (b) to be taken at an accredited public
institution of higher education.  Requires the remaining required classroom hours,
wherever taken, to be certified by an accredited public institution of higher education.

(d) Authorizes a county treasurer, to satisfy the requirement of Subsection (b), to carry
forward from one 12-month period to the next not more than 10 continuing education
hours that the county treasurer completes in excess of the required 20 hours.  Makes a
conforming change by deleting existing Subsection (d). 

(e) Makes a nonsubstantive change.

SECTION 2.  Effective date: September 1, 2001.


