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DIGEST AND PURPOSE

There have been some reported incidents of racial slurs and bias occurring in courtrooms.  Judges are
required by law to attend judicial training classes.  However, such training does not address racial,
cultural, and ethnic awareness issues.  H.B. 546 adds racial, cultural, and ethnic sensitivity training in
addition to the training already required.  

RULEMAKING AUTHORITY

Rulemaking authority is expressly granted to the court of criminal appeals in SECTION 1 (Section
22.111, Government Code) of this bill.

ANALYSIS

H.B. 546 amends the Government Code to require the court of criminal appeals to adopt  rules
requiring the training of judges in issues  related to racial, cultural, and ethnic awareness including
training regarding relevant sections in the Code of Judicial Conduct.  The rules must require each judge
subject to the Rules of Judicial Education to complete the training within the first four years of service
and to complete additional training during each additional four years of service. 

The bill authorizes the court of criminal appeals to consult with professional groups and associations in
the state that have expertise in the subject matter to obtain the recommendations of those groups or
associations for instruction content.  The instruction  must include information about issues related to
race fairness and ethnic and cultural awareness.  The court of criminal appeals or the court’s designee is
required to report the name of a judge who does not comply with the above requirements to the State
Commission on Judicial Conduct.

Effective date:  August 31,  2001.  Requires each judge who is in office on August 31, 2001, to
complete the judicial training required by section 22.111, Government Code, as added by this Act,
notwithstanding the requirement of that section that the training be completed within the first four years
of service.  Requires the training to be completed before the judge who is in office on August 31, 2001,
completes another year of service.  Requires a judge who takes office on or after September 1, 2001,
and who has not otherwise satisfied the requirements of Section 22.111, Government Code, as added
by this Act, to complete the judicial training by that section within the judge’s first four years of service.


