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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1352
77R7054 BDH-D By: Armbrister

Natural Resources
3/26/2001

As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Under current law, the owner of any public or private upland bordered by or contiguous to coastal
public land (littoral property), without obtaining an easement from the board, is authorized to construct
a pier which that is 100 feet or less in length and 25 feet or less in width.  This law was enacted in
1995; however, no grandfather clause was included providing for piers constructed before 1995 with
dimensions greater than 100 feet in length and 25 feet in width, and the penalties in place for violating
these current dimensions are costly.  As proposed, S.B. 1352 changes the maximum allowable
dimensions of a pier constructed on littoral property to 115 feet or less in length and 25 feet or less in
width. 

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 33.115(a), Natural Resources Code, to authorize the owner of littoral
property, without obtaining an easement from the School Land Board (board), to construct a pier
which is 115 (rather than 100) feet or less in length and 25 feet or less in width.

SECTION 2.  Makes application of this Act prospective.

SECTION 3.  Effective date: upon passage or September 1, 2001.


