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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 22
2001S0730/1 By: Shapiro

Health & Human Services
3/6/2001

Committee Report (Substituted)

DIGEST AND PURPOSE

Currently, Texas law allows minors over the age of 16 who are placed in alcohol and drug rehabilitation
centers by a parent or guardian to check themselves out of treatment without parental notice or
consent.  C.S.S.B. 22 prohibits minors under the age of 18 from refusing drug or alcohol treatment
when a parent or guardian is responsible for placing the minor in treatment, and requires  the
consultation and consent of a parent or guardian prior to the release of a minor under the age of 16
from a treatment center.  C.S.S.B. 22 also provides for a safeguard in the inpatient treatment of the
chemical dependency of minors

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Authorizes this Act to be known as “JoJo’s Law.”

SECTION 2.  Amends Section 462.009(a), Health and Safety Code, to prohibit a patient who is
younger than 18, rather than 16, and is admitted to a drug or alcohol treatment center under Section
462.022(a) (3) (A), from refusing treatment.

SECTION 3.  Amends Section 462.022, Health and Safety Code, by defining “minor” for this section. 
Makes conforming changes.

SECTION 4.  Amends Section 462.023(b), Health and Safety Code, to provide that a facility is not
required to release the patient if before the end of the 96-hour period, the patient is a minor under the
age of 16 admitted with the consent of a parent, guardian, or conservator and that person, after
consulting with facility personnel, objects in writing to the release of the patient, rather than minor.  

SECTION 5.  Amends Chapter 462B, Health and Safety Code, by adding Section 462.0235, as
follows:

Sec. 462.0235.  DISCHARGE OR RELEASE OF A MINOR 16 OR 17 YEARS OF AGE. 
(a)  Requires a facility to release a minor 16 or 17 years of age within a reasonable time, not to
exceed 96 hours, after the minor requests in writing to be released or, if the minor is admitted
under Section 462.022, the minor’s parent requests the release in writing, except as provided
by certain subsections within this section.  

(b)  Provides that a facility is not required to release the patient under certain circumstances.  

(c)  Requires the certificate of medical examination placed in a patient’s medical record under
Subsection (b) to include certain information.
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(d)  Requires the facility to release the patient within a 96-hour period unless an application for
court-ordered treatment or emergency detention is filed and the patient is detained in
accordance with this chapter if, on or after the 30th day after the date of admission to the
facility, a patient requests to be released.  

(e)  Authorizes the facility administrator in cases of extreme weather or disaster, to request the
judge of a court that has jurisdiction over proceedings brought under Subchapter D to extend
the period during which the person may be detained.  Authorizes the judge or a magistrate
appointed by the judge to by written order made each day, extend the period during which the
person may be detained until 4 p.m. on the first succeeding business day.  Requires the written
order to declare that an emergency exists because of the weather or the occurrence of a
disaster.

SECTION 6.  Effective date:  upon passage or September 1, 2001.

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

SECTION 1.  No change.

SECTION 2.  No change.

SECTION 3.  No change.

SECTION 4.  Deletes proposed SECTION 4 and replaces it with text regarding the discharge or
release of a patient.

SECTION 5.  Adds a new SECTION 5 that explicitly addresses discharge or release of a minor age
16 or 17.

SECTION 6.  Renumbers proposed SECTION 5 as SECTION 6.  


