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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 509
77R9686 YDB-D By: Moncrief

Intergovernmental Relations
3/13/2001

Committee Report (Substituted)

DIGEST AND PURPOSE

Currently, the Texas Department of Health regulates asbestos abatement in public and commercial
buildings in Texas.  The Texas Asbestos Health Protection Act and rules require a survey for asbestos-
containing building materials to be completed and any existing asbestos to be abated before any
demolition or renovation of a public or commercial building.  However, the compliance rate is low, as
contractors claim to be unaware of the requirement and building permit offices do not always inform the
permit applicant of the requirement.  C.S.S.B. 509 prohibits a municipality that issues a renovation or
demolition permit for a public or commercial building from doing so unless the applicant provides
acceptable evidence that an asbestos survey of the affected parts of the building has been completed by
a licensed asbestos surveyor or an engineer or architect has certified the lack of asbestos in the affected
parts of the building.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends the Texas Asbestos Health Protection Act (Article 4477-3a, V.T.C.S.), by
adding Section 13, as follows:

Sec. 13.  SURVEY REQUIRED.  Defines “permit.”  Prohibits a municipality that requires a
person to obtain a permit before renovating or demolishing a public or commercial building
from issuing the permit unless the applicant provides evidence acceptable to the municipality
that an asbestos survey of all parts of the building affected by the planned renovation has been
completed by a person licensed under this Act to perform a survey, or a certification from a
licensed engineer or architect, stating that:  the material safety data sheets for the material used
in the original construction, the subsequent renovations or alterations of all parts of the building
affected by the planned renovation or demolition, and any asbestos surveys of the building
previously conducted in accordance with this Act have been reviewed and in the engineer’s or
architect’s professional opinion, all affected parts of the biulding do not contain asbestos.

SECTION 2.  Effective date:  September 1, 2001.

SECTION 3.  Makes application of this Act prospective to January 1, 2002.

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

Differs from the original by:

• making the Act applicable to municipalities rather than municipalities and counties;

• making the Act applicable to a commercial building as well as a public building; 

• making the requirements applicable to all parts of the building affected by the planned
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renovation or demolition of a building, rather than the building as a whole; and

• offering the alternative of a certification from an engineer or architect.


