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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1767
By: Ellis, Dan (Williams)

Intergovernmental Relations
4/30/2003
Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, incumbent county commissioners who are not reelected in counties with a population
of less than 50,000 are required to have their post-election purchases authorized by the county
commissioners court.  This law was established to prevent "lame duck" commissioners from
spending excessively after not being reelected.  H.B. 1767 removes the population cap, extends
expenditure restrictions to precinct officers, and extends the time period that the commissioners
court must approve expenditures to the date that primary election results are returned.  

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 130.908, Local Government Code, as follows:

Sec.  130.908.  New heading:  APPROVAL OF SPENDING BY CERTAIN COUNTY
AND PRECINCT OFFICERS.  Requires the commissioners court to approve any
expenditure by the incumbent county or precinct officer, rather than commissioner, who
was not renominated or reelected that is over an amount set by the commissioners court,
if an incumbent county or precinct officer is not renominated or is not reelected, rather
than elected, to a county, regardless of population, during the time following the date the
results of the official canvas of the primary or election returns are announced.  Makes
conforming changes.

SECTION 2.  Effective date:  September 1, 2003.


