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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 634
78R10781 KEG-D By: Gallegos

Intergovernmental Relations
4/3/2003

Committee Report (Substituted)

DIGEST AND PURPOSE

Currently, fire protection personnel must complete a training course approved by the Texas
Commission on Fire Protection before being assigned full-time to fire suppression duties. 
C.S.S.B. 634 requires fire protection personnel, in addition to current requirements, to complete a
commission-approved training course before being assigned full-time to fire-based emergency
medical duties.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 419.032(c), Government Code, to require fire protection
personnel to complete a commission-approved training course in fire suppression before being
assigned full-time to fire suppression or fire-related emergency medical duties.

SECTION 2.  Effective date:  September 1, 2003.

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

Differs from the original relating clause by adding text that the duties that may be assigned to
certain fire protection personnel, rather than relating to appointment of fire protection personnel.

SECTION 1.  Differs from the original text by substituting “or fire-related emergency medical”
duties for “or fire-based emergency medical” duties.


