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BILL ANALYSIS

Senate Research Center C.S.S.B. 781
78R11829 MI-F By: Armbrister

Natural Resources
4/26/2003

Committee Report (Substituted)

DIGEST AND PURPOSE

Currently, no standard replacement toilet flapper exists, and as a result, some toilets sold in
Texas cannot be retrofitted to prevent wasted water.  C.S.S.B. 781 provides a method of ensuring
that a toilet’s water efficiency is retained.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer,
institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 372.002, Health and Safety Code, by adding Subsection (b-1), (b-
2), and (b-3) and amending Subsection (c), as follows:

(b-1)  Prohibits the maximum flow, in addition to the requirements of Subsection (b), for
a gravity flush toilet, from exceeding 2.0 gallons of water per flushing if a non-early
closure flapper is installed or if the water level in the tank is raised to the maximum
allowable height of the overflow tube.

(b-2)  Provides that the water saving performance standards for a water leak detection
system are the more restrictive of certain standards.

(b-3)  Requires all new home construction and all home construction involving
substantial remodeling to include a water leak detection system that meets the water
saving performance standards in Subsection (b-2).

(c)  Requires the Texas Commission on Environmental Quality (TCEQ) to make and
maintain a current list of plumbing fixtures and water leak detection systems that are
certified to TCEQ by the manufacturer or importer to meet the water saving performance
standards established by Subsections (b), (b-1), and (b-2).  Requires the manufacturer or
importer to submit test results from an independent laboratory to verify that the toilet
described by Subsection (b-1) meets the standards of that subsection.  Makes conforming
changes.

SECTION 2.  (a)  Effective date:  September 1, 2003.

(b)  Provides that the change in law made by Section 372.002(b-1), Health and Safety
Code, as added by this Act, applies only to a toilet described by that section that is sold,
offered for sale, distributed, or imported into this state for use in this state on or after
September 1, 2005.

(c)  Provides that the change in law made by Section 372.002(b-3), Health and Safety
Code, as added by this Act, applies only to new home construction and home construction
involving substantial remodeling that begins on or after January 1, 2004.


